◉ ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ«ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΜΑΣΤΟΡΟΧΩΡΙΑ» ΚΟΝΙΤΣΑ-τα Πέτρινα χωριά-Ήπειρο.

● ΤΟ XΩΡΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΟΡΦΗ ΘΕΑ..! Αγαπώ τη Φύση, Σέβομαι το Περιβάλλον, μου Αρέσει να Αθλούμαι, Προσέχω την Υγεία μου. -ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:, ένα μέσο Ψυχαγωγίας, Χαλάρωσης, Επικοινωνίας και Ενημέρωσης.- ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ με ανακυκλώσιμα υλικά, παραδοσιακές τεχνοτροπίες, μέσα και έξω από το σπίτι του χωριού. -ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ με Παράδοση,-ΙΣΤΟΡΙΕΣ και ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ των κυνηγών. -ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ , ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ, της τάβλας. Πρωτομάστοροι,-ΛΕΒΕΝΤΟΓΥΝΑΙΚΕΣ.... ΓΡΑΦΟΥΝ...συνεχίζει >>

◉ Δημοφιλείς αναρτήσεις

ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΩΡΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ "ΑΠΕΙΡΟΣ ΧΩΡΑ" ΜΕ ΔΙΚΟ ΤΗΣ ΝΟΜΙΣΜΑ..ΑΡΧΑΙΑ ΗΠΕΙΡΟΣ


Το γεωγραφικό διαμέρισμα της Ηπείρου βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο της Ελλάδας.
Η ονομασία προέρχεται από το επίθετο άπειρος, δωρική προφορά του επιθέτου ήπειρος. Έτσι ονόμαζαν οι Κερκυραίοι τη γη απέναντί τους θαυμάζοντας τη μεγάλη έκτασή της.
330 π.Χ.–167 π.Χ.Ἄπειρος (Αρχαία Ελληνικά)

Η λέξη Ήπειρος ετυμολογικώς προέρχεται από τη δωρική έκφραση "ΑΠΕΙΡΟΣ ΧΩΡΑ" [1],[2]. Η λέξη ΑΠΕΙΡΩΤΑΝ που αναγράφεται στα αρχαία νομίσματα είναι η δωρική γενική των Ηπειρωτών. Η Ήπειρος κατά την Αρχαιότητα εκτεινόταν από τη σημερινή Πρέβεζα νοτίως έως την Εγνατία ρωμαϊκή οδό, δηλαδή τον ποταμό Σκούμπιν, γνωστό στην αρχαιότητα ως Γενούσο, που περνάει από το Ελμπασάν της Αλβανίας. Αυτό προκύπτει από κείμενο του γεωγράφου Στράβωνα [3] H Αρχαία Ήπειρος αποτέλεσε υπολογίσιμο κράτος που κατείχε κατά κύριο λόγο την ευρύτερη περιοχή της σύγχρονης Ηπείρου, καθώς και Βόρειας Ηπείρου. Οι τρεις βασικές φυλές που κατοίκησαν την περιοχή ήταν οι Χάονες στα βορειοδυτικά, οι Μολοσσοί στο κέντρο και οι Θεσπρωτοί στο νότο. Διακεκριμένη βασιλική οικογένεια που εμφανίστηκε κατά την ύστερη κλασική εποχή ήταν οι Αιακίδες, από τη φυλή των Μολοσσών. Μέλος της ήταν και ο διάσημος βασιλιάς που είναι γνωστός ως Πύρρος της Ηπείρου, ο επονομαζόμενος "Αετός της Ηπείρου". Κατά την ελληνιστική περίοδο η μορφή διακυβέρνησης μετατράπηκε σε δημοκρατία, μέχρι την κατάληψη της περιοχής από τους Ρωμαίους. Διάσημες αρχαίες πόλεις της Βόρειας Ηπείρου (έδαφος σημερινής Αλβανίας) ήταν η Απολλωνία, η Φοινίκη, η Επίδαμνος, και το Βουθρωτόν.



ΣΥΝΟΡΑ:
ΒΟΡΕΙΑ: Αλβανία, Μακεδονία
ΝΟΤΙΑ: βρέχεται από το Ιόνιο Πέλαγος, Αμβρακικό κόλπο και συνορεύει με τη Στερεά Ελλάδα
ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ: Μακεδονία, Θεσσαλία
ΔΥΤΙΚΑ: βρέχεται
από το Ιόνιο Πέλαγος, συνορεύει με την Αλβανία




  • Ιστορία της Ηπείρου
  • Πύρρος της Ηπείρου
  • Μακεδονικοί Πόλεμοι

  • ΝΟΜΟΙ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΕΣ: 
    ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΑ, ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ.
    ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΠΡΕΒΕΖΑ,  ΑΡΤΑΣ ΑΡΤΑ.


    ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΑΙΡΕΣΗ
    Η Ήπειρος διοικητικά ανήκει στην περιφέρεια Ηπείρου. Πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της περιφέρειας είναι τα Ιωάννινα.


    ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΙ ΟΡΥΚΤΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

    Δημητριακά, εσπεριδοειδή, ελιές, ακτινίδια, σταφύλια, κτηνοτροφία, ψάρια, θαλασσινά, ξυλεία, μάρμαρο
    Το έδαφος της Ηπείρου είναι πολύ ορεινό. Αυτό συμβαίνει, γιατί το μεγαλύτερο μέρος της έκτασής της καλύπτεται από την οροσειρά της Πίνδου.


    ΒΟΥΝΑ
    Τύμφη
    Σμόλικας
    Γράμμος
    Όρη Σουλίου
    Αθαμανικά Όρη (Τζουμέρκα)


    Ανάμεσα στις οροσειρές πηγάζουν και ρέουν ποτάμια που ομορφαίνουν το τοπίο:
    ΠΟΤΑΜΙΑ
    Καλαμάς
    Άραχθος
    Λούρος
    Αχέροντας


    Το ορεινό τοπίο που κυριαρχεί στην περιοχή δίνει χώρο για λίγες πεδιάδες:
    ΠΕΔΙΑΔΑ ΑΡΤΑΣ

    Κυλάει ανάμεσα στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις της ο ποταμός Λούρος, ενώ βρέχεται από τον Αμβρακικό κόλπο.


    ΛΙΜΝΕΣ
    Λίμνη των Ιωαννίνων ξεχωρίζει στην Ήπειρο. Αποτελεί στολίδι για την πόλη των Ιωαννίνων, καθώς είναι χτισμένη δίπλα της.
    Δρακολίμνη της Τύμφης
    Δρακολίμνη του Σμόλικα


    ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΝΟΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ -
    ΔΩΔΩΝΗ - Αρχαία Πασσαρών,
    ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ ΒΙΚΟΥ-ΑΩΟΥ:

    Προστατευμένη από την πολιτεία περιοχή που ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει εντυπωσιακά φαράγγια, πανύψηλες κορυφές, σπήλαια, λίμνες, κά. Στην περιοχή υπάρχει πλούσια πανίδα (ζώα: αρκούδες, λύκοι) και χλωρίδα (φυτά), όπως πολλά φαρμακευτικά φυτά.

    ΖΑΓΟΡΟΧΩΡΙΑ:
    Μια περιοχή σπάνιας ομορφιάς που περιβάλλεται από επιβλητικά βουνά και αποτελείται από 46 χωριά, βορειανατολικά των Ιωαννίνων. Η λέξη «Ζαγόρι» σημαίνει «πίσω από τα βουνά».


    Τα Μαστοροχώρια! Ηπειρωτικά χωριά, 500 χιλιόμετρα από την Αθήνα. ΒΔ της Ελλάδας.
    Τολμήστε το.
    Ιδανική βάση για να εξερευνήσετε τα βουνά που βοήθησαν στην απελευθέρωση των κατα καιρούς κατακτητών της Ελλάδας  να εξορμήσετε στα πιο αυθεντικά ηπειρωτικά χωριά, της Ελλάδας.
    Τα χωριά που χτισανε την παραπανω από μιση χωρα μας
    ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ-ΜΟΛΙΣΤΑ -ΓΑΝΑΔΙΟ
    ΧΙΟΝΙΑΔΕΣ
    ΛΙΣΚΑΤΣΙ(ΑΣΗΜΟΧΩΡΙ)
    ΤΟΥΡΝΟΒΟ (ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΣ0
    ΠΛΗΚΑΤΙ
    ΝΤΕΝΤΣΙΚΟ (ΑΕΤΟΜΗΛΙΤΣΑ)
    ΛΟΥΨΙΚΟ (ΛΥΚΟΡΡΑΧΗ-ΚΕΦΑΛΟΧΩΡΙ)
    ΖΕΡΜΑ (ΠΛΑΓΙΑ)
    ΦΙΤΟΚΟ
    ΠΙΣΤΙΛΙΑΠΗ
    ΣΕΛΤΣΗ (ΟΞΥΑ)
    ΒΟΥΡΜΠΙΑΝΗ
    ΠΥΡΣΟΓΙΑΝΝΗ
    ΚΑΣΤΑΝΙΑΝΗ
    ΜΠΛΙΣΔΙΑΝΗ (ΛΑΓΚΑΔΑ)
    ΚΑΝΤΣΙΚΟ (ΔΡΟΣΟΠΗΓΗ)
    ΦΟΥΡΚΑ
    ΚΕΡΑΣΟΒΟ (ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ)
    ΣΤΑΡΙΤΣΑΝΗ (ΠΟΥΡΝΙΑ)

      ΦΟΥΡΚΑ
    ΤΟ ΛΟΥΨΙΚΟ
    Η ΠΙΣΤΙΛΙΑΠΗ
    Η ΑΕΤΟΜΗΛΙΤΣΑ  (για το καθένα ξεχωριστα θα μιλησουμε σε άλλη ενότητα)

    ΛΙΜΝΗ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Από τις αρχαιότερες λίμνες στον κόσμο, ηλικίας 7 εκατομμυρίων ετών. Το νησάκι της λίμνης έχει συνδέσει το όνομά του με τη ζωή και τον θάνατο του Αλή πασά.

    ΔΩΔΩΝΗ: Το μαντείο της Δωδώνης αφιερωμένο στο Δία, είναι το αρχαιότερο μαντείο της Ελλάδας. Εδώ είναι χτισμένο και το αρχαίο θέατρο το οποίο μπορεί να φιλοξενήσει 18.000 άτομα και κατασκευάστηκε τον 3ο αιώνα πΧ. από τον Πύρρο, το βασιλιά της Ηπείρου.

    ΣΠΗΛΑΙΟ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ: Από τα πιο εντυπωσιακά σπήλαια στην Ελλάδα με εντυπωσιακούς σχηματισμούς σταλακτιτών και σταλαγμιτών.


    ΔΡΑΚΟΛΙΜΝΗ (Τύμφης, Σμόλικα): Οι Δρακολίμνες είναι λίμνες ψηλά στα βουνά της Ηπείρου, σε περιοχές χωρίς δέντρα και στα νερά τους ζει ο αλπικός Τρίτωνας. Μοιάζει με μικρό δράκο, είναι αμφίδιο (ζει και στην στεριά και στο νερό), 8 με 12 εκατοστά. Ξεχειμωνιάζει μέσα στο νερό ή κάτω από πέτρες , ρίζες, κά.


    ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΕΡΙΝΩΝ ΟΜΟΙΟΜΑΤΩΝ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΒΡΕΛΛΗ

    Βρίσκεται λίγο έξω από τα Γιάννενα στον δρόμο για την Άρτα. Περιέχει μία σπάνια συλλογή κέρινων ομοιωμάτων από την ελληνική ιστορία.


    ΜΕΤΣΟΒΟ

    Το Μέτσοβο είναι μια ορεινή κωμόπολη της Πίνδου με πλούσιο τουρισμό..
    χιονοδρομικό μικρό κέντρο




    ΝΟΜΟΣ ΑΡΤΑΣ -
    η Αρχαία Αμβρακία.
    ΤΟ ΓΕΦΥΡΙ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ:

    Λιθόκτιστη γέφυρα του 17ου αιώνα στον ποταμό Άραχθο. Σύμφωνα με τη λαϊκή μας παράδοση, όπως ακούγεται και στο δημοτικό ποίημα, το μέρος ήταν στοιχειωμένο. Το πρωί έχτιζαν τη γέφυρα και το βράδυ γκρεμίζονταν. Οι Ηπειρώτες μάστορες ήταν τόσο ξακουστοί που κατασκεύασαν τέτοια γεφύρια και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.


    ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ - Αρχαία Ελέα Θεσπρωτίας, στη Χρυσαυγή Θεσπρωτίας, Αρχαία Γίτανα, στο Δρέπανο Θεσπρωτίας, Αρχαία Ελίνα (Δυμόκαστρο), στο Καραβοστάσι Πέρδικας Θεσπρωτίας, Αρχαία Φανοτή (Ντόλιανη), στον Παραπόταμο, Δήμος Ηγουμενίτσας
    ΣΟΥΛΙ:

    Το Σούλι αποτελείται από ένα σύνολο χωριών. Έγινε γνωστό από τους αγώνες των Σουλιωτών ενάντια στους Τούρκους. Κορυφαία ηρωική στιγμή, όταν οι Σουλιώτισσες μαζί με τα παιδιά τους προτίμησαν να πέσουν στον γκρεμό παρά στα χέρια των Τούρκων (χορός του Ζαλόγγου)


    ΝΟΜΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ -
    η Αρχαία Εφύρα (σημερινός Μεσοπόταμος), η Αρχαία Βερενίκη (σημερινό Μιχαλίτσι Πρέβεζας), η Αρχαία Κασσώπη (σημερινή Καμαρίνα), Αρχαίο Βουχέτιο (σημερινή Νέα Κερασούντα), Αρχαία Πανδοσία, Αρχαίο Όρραον (σημερινό Καστρί Γυμνότοπου), Αρχαίο Ομφάλιον (πιθανό σημερινό Τρίκαστρον), Αρχαίες Βατίες (σημερινό Ριζοβούνι Πρέβεζας), η Αρχαία Ελάτρεια (σημερινός Ωρωπός) και η Αρχαία Νικόπολη (7km πλησίον σημερινής Πρέβεζας).
    ΝΕΚΡΟΜΑΝΤΕΙΟ ΤΟΥ ΑΧΕΡΟΝΤΑ:

    Ήταν το πιο φημισμένο νεκρομαντείο του αρχαίου ελληνικού κόσμου. Στο νεκρομαντείο πήγαιναν να συναντήσουν τις ψυχές των νεκρών συγγενών τους και να επικοινωνήσουν μαζί τους.


    Χάρτης της Ηπείρου. Με πορτοκαλί σημειώνονται τα σύνορα της περιοχής, ενώ με μαύρο τα σύγχρονα σύνορα κρατών. Με κόκκινο σημειώνονται τα αρχαία ονόματα πόλεων.


    Βασιλείς της Ηπείρου


    Ο παρακάτω κατάλογος περιλαμβάνει όλους τους ηγεμόνες του ενιαίου βασιλείου μέχρι την κατάληψη του από τη Ρωμαϊκή Δημοκρατία. Στις παρενθέσεις περιλαμβάνεται η περίοδος βασιλείας του κάθε προσώπου.

    Ιστορικά στοιχεία

    Απαρχές

    Οι ανασκαφές του 20ού αιώνα απέδειξαν ότι ανθρώπινα όντα Homo Sapiens κατοικούν στην Ήπειρο από το 200.000 πΧ. Αυτό προκύπτει από τα ευρήματα των καθηγητών Eric Higgs της Οξφόρδης και Σωτήριου Δάκαρη στο Σπήλαιο Ασπροχάλικο ή Βραχοσκεπή Ασπροχάλικου Πρέβεζας, και στην Καστρίτσα της Λίμνης Ιωαννίνων, όπως και στον Κοκκινοπηλό Πρέβεζας την εποχή 1962-1965 [2]. Από την οπτική γωνία των Ελλήνων της κλασικής εποχής, στα βορειοδυτικά τους κατοικούσαν φυλές βαρβάρων, οι οποίοι συχνά αντιμετωπίζονταν με περιφρόνηση. Οι γραπτές αναφορές της εποχής είναι αρκετά συγκεχυμένες ως προς το ποια φύλα πρέπει να θεωρηθούν Έλληνες, Ηπειρώτες ή Ιλλυριοί. Δυσκολίες προβάλλει επίσης το γεγονός ότι τα φύλα αυτά δεν άφησαν γραπτές μαρτυρίες. Τον 5ο αιώνα π.Χ. ο Αθηναίος ιστορικός Θουκυδίδης τους χαρακτηρίζει βαρβάρους, ομοίως και ο Στράβων.[5] Όμως οι Απολλόδωρος, Διονύσιος ο Αλικαρνασσεύς, Φροντίνος, Παυσανίας,[6] Πτολεμαίος και Ευτρόπιος [7] τους χαρακτηρίζουν ως Έλληνες. Η περιοχή πάντως ήταν ιδιαίτερης θρησκευτικής σημασίας για τον αρχαίο ελληνικό κόσμο, λόγω της παρουσίας του Μαντείου της Δωδώνης, του δεύτερου σημαντικότερου μετά από αυτό των Δελφών. Ο Πλούταρχος σημειώνει και το εξής ενδιαφέρον στοιχείο: Στη βιογραφία του βασιλιά Πύρρου, υποστηρίζει ότι ο Αχιλλέας λατρευόταν ως θεός στην Ήπειρο και στην τοπική διάλεκτο ονομαζόταν «Ασπετός» (δηλαδή αμίλητος, μη προσεγγίσιμος στην ομηρική γλώσσα). Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα ελληνικά φύλα που διαμορφώθηκαν στα πρότυπα της πόλης-κράτους, όπως η Αθήνα, η Σπάρτη και η Κόρινθος, οι Ηπειρώτες ζούσαν σε μικρά χωριά. Ορισμένες φυλές είχαν βασιλείς κάτι που δεν ήταν συνηθισμένο την εποχή εκείνη. Η περιοχή βρίσκονταν στο άκρο του ελληνικού κόσμου και συχνά οι ηπειρώτικες φυλές είχαν να αντιμετωπίσουν εισβολείς από τον Βορρά.

    Ακμή του Βασιλείου της Ηπείρου

    Όπως και η Μακεδονία, η Ήπειρος έγινε ενιαίο βασίλειο στη διάρκεια του 4ου αιώνα. Η φυλή των Μολοσσών ένωσε τις δυνάμεις της με τους Θεσπρωτούς και τους Χάονες, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη ενός ισχυρού κράτους με δικό του βασιλιά, αξιωματούχους, νόμισμα, αυλή, συμβούλιο απεσταλμένων των φυλών και στενές σχέσεις με το γειτονικό μακεδονικό βασίλειο. Με μακεδονική υποστήριξη οι ενωμένοι πλέον Ηπειρώτες κατέλαβαν άλλες πόλεις στα δυτικά, αποκτώντας πρόσβαση στη θάλασσα. Η δυναστεία των Μολοσσών, γνωστή και ως Αιακίδες, ήταν πλέον σαφώς εξελληνισμένη. Διεκδικούσε μάλιστα καταγωγή από τον Αχιλλέα. Με τον τρόπο αυτό η Ήπειρος ενώθηκε σε ενιαία πολιτική οντότητα το 370 π.Χ. Το 359 π.Χ. η Μολοσσή πριγκίπισσα Ολυμπιάδα, ανιψιά του βασιλιά Αρύββα της Ηπείρου, παντρεύτηκε τον βασιλιά Φίλιππο Β' της Μακεδονίας. Το ζευγάρι έφερε στον κόσμο τον Αλέξανδρο τον Μέγα. Ο αδελφός της Ολυμπιάδας, βασιλιάς της Ηπείρου Αλέξανδρος Α', σύγχρονος του Μακεδόνα στρατηλάτη, διοικούσε έναν εξαίρετο στρατό και μάλιστα κλήθηκε να υποστηρίξει τις ελληνικές αποικίες στη Μεγάλη Ελλάδα (Νότια Ιταλία). Αποδυνάμωσε τις τοπικές ιταλικές φυλές, ωστόσο έχασε τη ζωή του σε μια μάχη. Από το γεγονός αυτό επωφελήθηκαν τελικά οι Ρωμαίοι, οι οποίοι επικράτησαν έναντι των άλλων ιταλικών φύλων και άρχισαν να ενοποιούν ολόκληρη τη χερσόννησο. Τον Αλέξανδρο Α', διαδέχτηκε ο Αιακίδης, τον οποίο όμως εκθρόνισε ο Κάσσανδρος (υπεύθυνος για το θάνατο της Ολυμπιάδας και του μοναχογιού του Μεγάλου Αλεξάνδρου). Μετά από διάφορες περιπέτειες, στο θρόνο ανέβηκε ο γιος του Αιακίδη, ο Πύρρος, ο οποίος ήταν εξαίρετος στρατιωτικός. Φιλοδόξησε να ιδρύσει στη Δύση ένα βασίλειο ανάλογο με αυτό του Αλεξάνδρου στην Ανατολή. Για έξι έτη πολέμησε εναντίον των Ρωμαίων στη Νότια Ιταλία και τη Σικελία, κάνοντας την Ήπειρο, προσωρινά, ισχυρή δύναμη στον τότε γνωστό κόσμο. Μετά την αποτυχία του κατέκτησε τη Μακεδονία, την οποία μοιράστηκε με το βασιλιά της Θράκης, Λυσίμαχο. Κινούμενος εναντίον της Νότιας Ελλάδας, βρήκε το θάνατο στο Άργος το 272 π.Χ., πολεμώντας ενάντια στον Αντίγονο Β' Γονατά. Οι απόγονοί του συνέχισαν να κυβερνούν για μισό αιώνα ακόμη την Ήπειρο, με τη δυναστεία των Αιακιδών να τελειώνει με το θάνατο της βασίλισσας Δηιδάμειας, περίπου το 233 π.Χ.

    Δημοκρατική περίοδος

    Κύριο λήμμα: Κοινό των Ηπειρωτών
    Τον 3ο αιώνα π.Χ. η Ήπειρος παρέμεινε υπολογίσιμη, ενωμένη υπό το Κοινό των Ηπειρωτών ως ομόσπονδο κράτος με το δικό της κοινό αντιπροσώπων (ή «Συνέδριο» όπως αναφέρονταν). Όμως βρέθηκε στο επίκεντρο των Μακεδονικών Πολέμων, συγκρούσεων μεταξύ της Μακεδονίας και της ανερχόμενης δύναμης της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας. Το Κοινό των Ηπειρωτών παρέμεινε ουδέτερο στη διαμάχη αυτή, όμως στον Γ' Μακεδονικό Πόλεμο (172-168 π.Χ.) οι Μολοσσοί πήραν το μέρος των Μακεδόνων, ενώ οι Χάονες και οι Θεσπρωτοί το μέρος των Ρωμαίων. Οι συνέπειες ήταν καταστροφικές για την Ήπειρο, οι Μολοσσοί υποτάχθηκαν το 167 π.Χ. και 150.000 κάτοικοι πάρθηκαν σκλάβοι. Η περιοχή λεηλατήθηκε τόσο έντονα από τους Ρωμαίους, που έπρεπε να περάσουν 500 χρόνια για να επανακάμψει και πάλι.

    Ρωμαϊκή κατάκτηση

    Με τη ρωμαϊκή κατάκτηση του 168 π.Χ. από τις λεγεώνες του ύπατου Αιμιλίου Παύλου, έπαψε και η ανεξαρτησία της Ηπείρου. Το 146 π.Χ. προσαρτήθηκε οριστικά με το όνομα «Παλαιά Ήπειρος» (λατινικά: Epirus Vetus). Η παράκτια περιοχή γνώρισε σχετική εμπορική άνθιση, ενώ η κατασκευή της Εγνατίας Οδού, έδωσε περαιτέρω ώθηση στην εμπορική και οικονομική δραστηριότητα.



    Τετράδραχμο της Ηπείρου. 2ος - 1ος αι. π.Χ.
    Το αρχαίο νόμισμα της Ηπείρου


    Το βασίλειο της Ηπείρου είχε κόψει νόμισμα, και μερικά αρχαία κέρματα έχουν διασωθεί.[8]
    • Το αργυρό Κερκυραίικο τετράδραχμο της Ηπείρου του 2ου-1ου αι. π.Χ. απεικονίζει της κεφαλές του Δωδώνιου Δία και της Διώνης. Ο Δίας είναι στεφανωμένος με φύλλα βελανιδιάς, ενώ η Διώνη φοράει πέπλο και χιτώνα. Το νόμισμα φέρει επιγραφή με τον αριθμό 71. Η πίσω όψη που φέρει την επιγραφή ΑΠΕΙ | ΡΩΤΑΝ στο δεξιό άκρο και απεικονίζει έναν ταύρο που χυμάει και ένα ρόπαλο με την λαβή στα αριστερά, έχει γύρω γύρω ένα στεφάνι από φύλλα βελανιδιάς. Το κέρμα έχει διάμετρο 28,5 χιλ. και ζυγίζει 9,77 γραμ..[

    Ντοκιμαντέρ αρχεία ΕΡΤ



    ΗΠΕΙΡΟΣ κείμενο ενημέρωσης και Ιστορίας εδώ
    πηγή:  https://tapaidiatisflogas.wordpress.com
               https://el.wikipedia.org



    ΕΝΟΤΗΤΑ 1η
    Γράφει η   #SoniaTexarheia

    σελιδα σε εξέλιξη......







    ΣΗΜΕΙΩΣΗ: παρακαλούμε όποιος  τα αντιγραφει προς ενημέρωση άλλων ... είναι καλό... απλα να αναφερει τις πηγές....Το ιδιο γίνεται απο όλους ... εκτος των προσωπικών σχολιασμών, οι πηγές αυτών των κειμένων διατηρούν όλους τους κανονισμούς περι πνευματικών δικαιωμάτων στο διαδίκτυο,  χρειάζεται αρκετό χρόνο για το χτίσιμο της σελιδας και μεγάλη ερευνα να σταθει ένα κείμενο.. και απο το καθένα μας ξεχωριστά..
    Και να μην ξεχνάτε πως όλοι εμεις κάνουμε μια αόρατη ομάδα, κοινωνικού, δημόσιου ενδιαφέροντος ως μεσάζοντες ενημέρωσης προς τα σημαντικά νεα, ιστορικα ήθη και εθιμα, φωτογραφία, αρχιτεκτονική παράδοση του τόπου μας, ..προσφερουμε όλοι. Κάνουμε μια σιωπηλή συνεργασία..
    ευχαριστούμε..





    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    EΝΗΜΕΡΩΣΗ - ΝΕΑ

    Δημοφιλείς αναρτήσεις