◉ ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ«ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΜΑΣΤΟΡΟΧΩΡΙΑ» ΚΟΝΙΤΣΑ-τα Πέτρινα χωριά-Ήπειρο.

● ΤΟ XΩΡΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΟΡΦΗ ΘΕΑ..! Αγαπώ τη Φύση, Σέβομαι το Περιβάλλον, μου Αρέσει να Αθλούμαι, Προσέχω την Υγεία μου. -ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:, ένα μέσο Ψυχαγωγίας, Χαλάρωσης, Επικοινωνίας και Ενημέρωσης.- ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ με ανακυκλώσιμα υλικά, παραδοσιακές τεχνοτροπίες, μέσα και έξω από το σπίτι του χωριού. -ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ με Παράδοση,-ΙΣΤΟΡΙΕΣ και ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ των κυνηγών. -ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ , ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ, της τάβλας. Πρωτομάστοροι,-ΛΕΒΕΝΤΟΓΥΝΑΙΚΕΣ.... ΓΡΑΦΟΥΝ...συνεχίζει >>

◉ Δημοφιλείς αναρτήσεις

Της γαλανής το φόρεμα, της ρούσας το φουστάνι.. «Μουσική Χωρίς Σύνορα, Παράδοση..»




Της γαλανής το φόρεμα - Μαστοροχώρια Κόνιτσας (Ήπειρος)



Οι στίχοι:

Της γαλανής το φόρεμα,

της ρούσας το φουστάνι

ωχ ωχ τζάνου μ’ λέλε. (μου λένε)



'Ξήντα ραφτάδες το `ραβαν,

 και 'ξήντα μαθητάδες

ωχ ωχ τζάνου μ’ λέλε,

Κι ένα μικρό ραφτόπουλο,

ράβει και τραγουδάει:



- Φουστάνι, χρυσοφούστανο

και χρυσοκεντημένο

Να σ' είχα για προσκέφαλο

και την κυρά στο στόμα.



- Τι λες αυτού ραφτόπουλο

τι λες βρε ξιπασμένο;

===============================





Παραδοσιακό ηπειρώτικο τραγούδι της αγάπης από την περιοχή των Μαστοροχωρίων Κόνιτσας. Πρόκειται για αντιφωνικό τραγούδι σε τετράσημο ρυθμό, το οποίο αν και είναι δημοφιλές σε όλα τα Μαστοροχώρια, προέρχεται μάλλον από το Κεφαλοχώρι (την παλιά Λυκόρραχη ή Λούψικο). Χορεύεται ως απλό συρτό στα τρία. Παραλλαγές του τραγουδιού υπάρχουν και στην υπόλοιπη Ελλάδα, κυρίως δε στην Πελοπόννησο και την Θεσσαλία, αλλά και στη Μακεδονία.

Οι φωτογραφίες απεικονίζουν την Κόνιτσα και τα Μαστοροχώρια, όπως και το μεγαλύτερο γειτονικό Μαστοροχώρι της Μακεδονίας, τον Πεντάλοφο, στον οποίον έχουν εγκατασταθεί κατά καιρούς αρκετοί Κονιτσιώτες (Μαστοροχωρίτες).





CD: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ

Η απόδοση των τραγουδιών είναι από τη Χορωδία του Πνευματικού Κέντρου Κόνιτσας με τη συνοδεία της τοπικής μουσικής κομπανίας.

Χριστόπουλος Αθανάσιος (κλαρίνο),

...

πηγή:

Greek Folk Music [dimitris804]  youtube













παρακαλούμε τους αναγνώστες σε καθε επιτρεπτή αντιγραφή των κειμένων - φωτογραφίας, σε δημόσιες κοινοποιήσεις να αναφέρονται όλες οι πηγές που αναγραφοντε.. ευχαριστούμε ©-magicArt'ς pages _#VoluntaryArtCommunity_Actionteam-4eu_org_ - ☺ -

Δεν υπάρχουν σχόλια:

EΝΗΜΕΡΩΣΗ - ΝΕΑ

Δημοφιλείς αναρτήσεις